V Slovenijo lahko dostopate z (vir: www.slovenia.info ):


Z glavnega slovenskega mednarodnega letališča Jožeta Pučnika Ljubljana imate poleg vsakodnevnih letov v številna evropska mesta tudi dva ponudnika nizkocenovnih poletov. To sta EasyJet in Wizz Air, ki letita v London, Pariz in Bruselj. Največ poletov v Ljubljano opravi edini slovenski letalski prevoznik Adria Airways. Priletite lahko tudi na enega izmed tujih letališč v bližnji soseščini in od tam do Slovenije dostopate z avtobusom, vlakom ali najetim avtomobilom. Storitev prevozov iz okoliških letališč v Slovenijo ponuja tudi nizkocenovni prevoznik GoOpti.

Po Sloveniji vozijo zgolj vlaki Slovenskih železnic, ki imajo vse vozne rede in cenike na spletnih straneh. Vozovnico lahko kupite na vsaki železniški postaji, lahko pa tudi na vlaku. Slovenski vlaki se držijo voznih redov.

V večino krajev in na podeželje se lahko pripeljete z avtobusom. V kolikor vozijo po lokalnih cestah, vam vozniki lahko ustavijo na postajališču v vsakem naselju. Vozovnico za avtobus lahko kupite kar pri vozniku avtobusa, na večjih avtobusnih postajah jo lahko kupite tudi za točno določen datum.

Najhitreje po Sloveniji z avtomobilom potujete po avtocestah, za katere pa morate imeti vinjeto. Ne tvegajte vožnje po avtocestah brez te nalepke, saj so zagrožene kazni stroge. V Sloveniji je vinjeta na voljo po vseh bencinskih črpalkah. Med cestnoprometnimi predpisi velja omeniti obvezno uporabo zasenčenih luči med vožnjo tudi podnevi, najvišja dovoljena meja alkohola v telesu voznika je 0,5 promila. Ker so preizkusi alkoholiziranosti voznikov pogosti, je bolje, če raje sploh ne popijete ničesar. Bencinski servisi in črpalke so na avtocestah približno vsakih 30 kilometrov in obratujejo 24 ur na dan. Veliko je tudi bencinskih črpalk v mestih in manjših krajih. V primeru okvare na cesti vam priskočijo na pomoč pri AMZS. Pokličite 1987. Avtomobil lahko v specializiranih agencijah najamete, če ste stari najmanj 21 let in imate vozniški izpit vsaj dve leti. Nekatere izposojevalnice za voznike stare od 21 do 25 let zahtevajo plačilo dodatka za mladega voznika. Hitrostne omejitve:

  1. naselja 50 km/h
  2. regionalne ceste 90 km/h
  3. hitre ceste 100 km/h
  4. avtoceste 130 km/h

V Ljubljani je za premagovanje daljših razdalj najboljše uporabiti Ljubljanski potniški promet. Z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) se je mogoče voziti po mestu s kartico za javni prevoz Urbana, ki jo lahko kupite v večini časopisnih kioskov in trafik, na poštah, v turističnih informacijskih centrih ter na potniških blagajnah javnega podjetja LPP. Kartica stane 2,00 €, napolnite pa jo s poljubnim zneskom denarja (največ 50,00 €), in tako plačujete vožnjo z mestnimi avtobusi. Cena ene vožnje z avtobusi LPP v območju mesta je 1,20 €. S kartico Urbana lahko v roku 90 minut od plačila vožnje prestopate brezplačno. Shemo linij LPP si lahko ogledate tukaj. Za premagovanje krajših razdalj pa priporočamo sistem izposoje koles Bicike(LJ) vključuje 30 avtomatskih postaj za izposojo koles v širšem območju središča Ljubljane. Na postajah je na voljo skupaj 300 koles. Prva ura izposoje je brezplačna, poleg tega pa si je mogoče že po petih minutah od vrnitve kolesa izposoditi novega.

V središču Ljubljane boste brez težav našli prost taksi. Startnina se giblje od 0,80 do 1,50 €, cena za kilometer vožnje pa običajno znese od 0,70 do 1,70 €. Taksi od letališča Jožeta Pučnika Ljubljana do Ljubljane v povprečju stane med 20,00 in 45,00 €. Vožnja vas bo stala manj, če taksi naročite po telefonu. Pred začetkom vožnje se vseeno pozanimajte o ceni. Taksi lahko najdete tudi s pomočjo spletne strani ali mobilne aplikacije Kjesitaksi. Seznam taksijev s telefonskimi številkami si lahko ogledate tukaj.